Întroducere

„Construcții șeminee” – aceste două cuvinte pot părea simple, dar reprezintă o lume vastă și complexă, ce implică artă, inginerie și o serie de decizii importante.

Un șemineu poate transforma o casă într-un cămin, adăugând o atmosferă de caldură și confort. Dar și o notă distinctă de stil. Însă, pentru ca toate aceste elemente să se îmbine armonios și să creeze rezultatul dorit, este esențial să înțelegem procesul de la idee la finalizare.

Prin urmare, vă prezint articolul „Ce trebuie să știți înainte de a construi șemineul?”, pentru a vă ghida în această călătorie fascinantă.

Procesul de construcții seminee nu se limitează doar la aspectul estetic. Există numeroase aspecte tehnice și de siguranță care trebuie considerate pentru a asigura că semineul funcționează corect și în siguranță. Acest lucru implică o înțelegere aprofundată a principiilor de funcționare a unui șemineu, precum și respectarea tuturor reglementărilor în vigoare.

eBook banner - Tot ce trebuie sa stii despre seminee.

Alegerea stilului poate fi o sarcină dificilă

În plus, alegerea stilului și designului șemineului potrivit poate fi o sarcină dificilă, având în vedere varietatea mare de opțiuni disponibile pe piață. De la șeminee clasice, construite din cărămidă, la cele moderne, pe gaz sau electrice, fiecare tip vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje. În acest articol, vom explora în detaliu fiecare opțiune, pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună alegere pentru casa dumneavoastră.

De asemenea, vom discuta și despre alte aspecte importante în procesul de construcții șeminee, cum ar fi ventilația adecvată, prevenirea intrării fumului în casă, precum și întreținerea și curățarea corespunzătoare a șemineului.

Așadar, indiferent dacă sunteți un proprietar de casă care dorește să aducă o notă de eleganță și confort căminului său, sau un profesionist în domeniu care își dorește să-și îmbunătățească cunoștințele în domeniul construcții șeminee, acest articol este gândit pentru a vă oferi toate informațiile de care aveți nevoie.

Construcții șeminee este un domeniu cu o multitudine de aspecte ce necesită atenție și cunoaștere, astfel încât procesul de construcție a șemineului să se desfășoare fără probleme. În cadrul acestui articol, propun să vă ofer o privire detaliată asupra etapelor esențiale și aspectelor cheie de care trebuie să țineți cont.

Construcții șeminee: Aspecte tehnice de bază

Construirea unui șemineu reprezintă o provocare tehnică ce presupune o înțelegere corectă a tuturor componentelor sale. Fiecare element al semineului îndeplinește o funcție specifică și esențială pentru buna lui funcționare.

Primul aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare este camera de ardere. Acesta este locul în care are loc arderea propriu-zisă, iar dimensiunea și forma sa pot influența eficiența șemineului. De exemplu, o cameră de ardere prea mică sau prea mare poate duce la ardere ineficientă și, în consecință, la o căldură mai redusă. De asemenea, forma camerei de ardere poate influența modul în care arde lemnul și modul în care căldura este distribuită în cameră.

Al doilea element cheie este coșul de fum. Coșul de fum servește la evacuarea gazelor de ardere din camera de ardere către exterior. Pentru a funcționa corect, coșul de fum trebuie să aibă o înălțime adecvată, în funcție de înălțimea clădirii, și trebuie să fie izolat corespunzător pentru a preveni condensarea și coroziunea.

Ventilația este un alt aspect esențial în construcția unui șemineu. O ventilație corectă asigură un flux adecvat de aer către camera de ardere și facilitează evacuarea gazelor de ardere. O ventilație insuficientă poate duce la o ardere ineficientă și la revenirea fumului în interior, cu consecințe negative asupra calității aerului din casă.

În final, construcția șemineului trebuie să țină cont și de izolarea corespunzătoare a acestuia. Izolarea șemineului are rolul de a preveni pierderea de căldură și de a proteja structura casei de temperaturile ridicate generate de ardere.

Prin urmare, procesul de construcții șeminee este unul complex, care implică nu doar cunoștințe tehnice, ci și o înțelegere a principiilor de funcționare a unui șemineu. Iar acestea reprezintă doar câteva dintre aspectele de bază pe care trebuie să le cunoaștem înainte de a ne apuca de construirea unui șemineu.

Selectarea materialelor potrivite

Alegerea materialului potrivit este o decizie crucială în procesul de construcție a unui șemineu. Materialul nu doar că determină aspectul semineului, dar și performanța și durabilitatea acestuia. Iată câteva dintre cele mai comune materiale folosite în construcții șeminee și aspectele pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când le selectați.

Cărămidă:

Cărămida este unul dintre cele mai tradiționale materiale folosite în construcția șemineelor. Este durabilă, rezistă bine la căldură și oferă un aspect clasic. Totuși, cărămida poate fi greoaie și necesită un suport solid.

Piatră:

Piatra naturală oferă un aspect unic și poate adăuga o notă de eleganță oricărui șemineu. Însă, piatra poate fi costisitoare și greu de lucrat, necesitând experiență și abilități specifice.

Metal:

Șemineele din metal sunt moderne și eficiente, având capacitatea de a radia căldura rapid în încăpere. Sunt, de asemenea, mai ușor de instalat decât cele din cărămidă sau piatră. 

Beton:

Betonul este versatil și poate fi modelat într-o varietate de forme și stiluri. Este, de asemenea, un bun izolator, menținând căldura mai mult timp. Însă, betonul poate fi greu și necesită un suport solid.

Sticla:

Șemineele cu pereți din sticlă oferă o vizibilitate excelentă a focului și adaugă un aspect modern încăperii. Însă, sticla trebuie să fie de o calitate specială, rezistentă la căldură, iar costurile pot fi mari.

Selectarea materialului pentru șemineu depinde de mai mulți factori, printre care bugetul disponibil, stilul casei, eficiența dorită și preferințele personale. Este important să echilibrați aceste aspecte pentru a obține un șemineu care să se potrivească cu nevoile și gusturile dumneavoastră. Consultarea unui specialist în domeniu vă poate ajuta să faceți cea mai bună alegere.

Alegerea stilului și a designului

Un semineu nu este doar o sursă de căldură, ci și un element central de design interior care poate defini atmosfera unei încăperi. În procesul de „construcții seminee”, alegerea stilului și designului este o etapă esențială. Această etapă ar trebui să reflecte gusturile dumneavoastră și să se integreze armonios cu restul decorului casei.

Stil clasic:

Șemineele clasice sunt de obicei construite din cărămidă sau piatră și au o formă tradițională, cu o gură largă și un coș de fum înalt. Acestea se potrivesc foarte bine în casele cu un design interior rustic sau tradițional.

Stil modern:

Șemineele moderne se remarcă prin linii simple și design minimalist. Acestea sunt adesea construite din plăci de silicat de calciu și pot include elemente de granit. Sunt potrivite pentru casele cu un design interior contemporan sau minimalist.

Stil Vintage:

Dacă doriți un șemineu cu un aer de nostalgie, puteți opta pentru un stil de epocă, inspirat de anumite perioade istorice. Astfel de șeminee pot fi decorate cu elemente ornamentale elaborate și sunt potrivite pentru casele cu un decor vintage sau retro.

Stil Ecologic:

Pentru cei preocupați de mediu, există opțiuni de șeminee ecologice, care folosesc combustibili regenerabili. Acestea pot avea diverse forme și stiluri, în funcție de tehnologia utilizată.

Indiferent de stilul ales, este important să vă asigurați că șemineul se potrivește cu dimensiunea și funcționalitatea camerei în care va fi instalat. De asemenea, trebuie sa aveți în vedere și practicitatea acestuia. Un șemineu cu un design complicat poate fi mai dificil de curățat și întreținut.

În concluzie, alegerea stilului și designului semineului este o oportunitate de a adăuga un accent personal în casa dumneavoastră și de a crea un spațiu cald și invitant. 

Reglementări și norme de siguranță

În domeniul construcții șeminee, respectarea reglementărilor și normelor de siguranță este esențială. Atât pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a șemineului, cât și pentru a preveni incidentele nedorite.

Prima regulă se referă la ventilație. Este obligatoriu ca semineul să aibă un sistem adecvat de ventilație pentru a asigura un flux corespunzător de aer și pentru a permite eliminarea eficientă a gazelor de ardere. Ventilația inadecvată poate duce la acumularea de monoxid de carbon în casă, cu potențiale consecințe fatale.

O altă normă importantă se referă la materialele de construcție folosite. Acestea trebuie să fie rezistente la foc și să asigure o bună izolație termică, pentru a preveni riscul de incendiu și pentru a proteja structura casei.

În plus, există și reglementări privind distanțele de siguranță. Acestea specifică cât de departe trebuie să fie materialele inflamabile de șemineu, inclusiv mobilierul și perdelele. Aceste distanțe variază în funcție de tipul șemineului și de puterea acestuia.

De asemenea, este important să aveți în vedere și reglementările locale. În unele locuri, pot exista restricții cu privire la tipul de șeminee permise sau la emisiile de gaze. Înainte de a începe construcția, este recomandat să verificați cu autoritățile locale sau cu un consultant specializat în construcții șeminee.

În final, indiferent de reglementările existente, este esențial să vă asigurați că șemineul este instalat și întreținut corespunzător. Acest lucru include curățarea regulată a coșului de fum și inspecția periodică a întregului sistem. Prin respectarea acestor norme, puteți avea siguranța că vă bucurați de căldura și confortul șemineului dumneavoastră într-un mod sigur și responsabil.

Întreținerea și curățarea

Odată ce ați finalizat procesul de construcții șeminee, este important să nu neglijați etapa de întreținere și curățare. Acestea sunt esențiale nu doar pentru a asigura o funcționare optimă a șemineului, ci și pentru a prelungi durata lui de viață și a preveni incidentele de securitate.

Întreținerea regulată implică, în primul rând, curățarea camerei de ardere de cenușă și resturi de lemn. Aceasta ar trebui realizată după fiecare utilizare sau, cel puțin, după o perioadă acumulativă de ardere de aproximativ 8-10 ore. Este important să nu lăsați cenușa să se acumuleze, deoarece poate afecta circulația aerului și eficiența arderii.

Curățarea și verificarea periodică

Un alt element care necesită curățare și verificare periodică este coșul de fum. Acesta poate fi curățat de resturile de funingine și alte reziduuri care pot obstrucționa ieșirea gazelor de ardere. Această operațiune este de obicei realizată de un profesionist și ar trebui efectuată cel puțin o dată pe an.

De asemenea, este important să verificați regulat gura de semineu și structura generală a acestuia, pentru a detecta eventualele deteriorări sau fisuri. Orice anomalie ar trebui să fie remediată cât mai curând posibil, pentru a preveni pierderea de căldură și potențialele pericole.

Nu în ultimul rând, trebuie să aveți grijă la tipul de combustibil folosit. Lemnul ars trebuie să fie uscat și curat, fără impurități sau umezeală, pentru a asigura o ardere eficientă și sănătoasă.

Prin urmare, întreținerea și curățarea semineului nu ar trebui privite ca sarcini opționale, ci ca parte integrală a procesului de construcții șeminee. În acest fel, vă puteți bucura de căldura și confortul șemineului dumneavoastră pe termen lung, într-un mod sigur și responsabil.

Casa dvs. este aproape gata și ati observat că lipsește ceva din ea? Lipsește elementul central al sufrageriei, adică șemineul?

Sau poate ca sunteti in faza de proiectare si in proiect vedeti ca este loc si pentru semineu, dar habar n-aveti  de unde sa incepeti si aveti multe intrebari? Daca este asa, ati ajuns la locul potrivit.

construcții șeminee Cluj

Ma numesc Emil Göcsi si sunt constructor de cand ma stiu. Construiesc seminee si gratare de circa 13 ani si imi da o satisfactie enorma.

Ca si meserias, nu este o bucurie mai mare sa vezi fata unui om, care isi vede visul implinit, semineul la care a visat si de care poate sa fie mîndru.

In acesti ani m-am intalnit cu multi oameni, cu multe situatii si cu multe intrebari, intrebari care de cele mai multe ori erau acelasi. Oamenii vor raspunsuri pentru ca vor sa fie siguri ca vor primi ceea ce doresc.

semineu_eminescu_cu_om_bucuros_poza_culcata

Ei vor sa stie, daca semineul dorit va fi la locul potrivit, va fi stilul potrivit sau daca o sa functioneze asa cum trebuie si asa mai departe.

Daca si dumneavoastra aveti intrebari inainte sa incepeti proiectarea semineului, sunteti la locul potrivit, deoarece aici veti primi raspunsuri. Raspunsuri care au in spatele lor experienta de 13 ani.

Intotdeauna constructia unui semineu incepe cu ideea, iar ideea este urmata de un proiect

Proiect construcții șeminee

Cand zic proiect, nu ma gandesc neaparat la un proiect desenat de architect, ci de proiectul, pe care l-ati imaginat-o deja si care incepe sa prinda contur.

Îi dau o importantă enorma acestui lucru. Deoarece m-am intalnit multi oameni, care vroiau un semineu, dar care nu aveau nici o idee despre ce vor si cum o vor.

Acestea sunt cele mai dificile cazuri nu numai din punctul de vedere al constructorului, ci si din punctul de vedere al clientului. Deoarece aceasta, daca nu este sigur pe sine, nu va fi satisfacut niciodata cu rezultatul final.

Prima intrebare la care trebuie sa primiti raspuns chiar inainte sa faceti proiectul propriuzis este urmatorul:

Cum funcționează șemineul?

Aici m-as opri putin si as pune o paranteza. Deoarece pentru multi oameni nu e clar ca șemineul nu are legatura cu soba de teracota, in afara de faptul ca ambele sunt folosite pentru a incalzi. Din acest fapt rezulta ca nici nu functioneaza la fel.

construcții șeminee rustice mureș
not_equal_to_u2260_icon_256x256
sobă teracotă

Dupa cum bine stim, teracota functioneaza dupa principiul de radiatie. Adica dupa ce sa incalzit, acumuleaza si radiaza caldura, in timp ce semineul functioneaza prin principiul de convectie, adica prin incalzirea si circularea aerului din incapere.

Ca sa intelegem cum functioneaza semineul, trebuie sa stim, ca exista patru categorii de seminee, care iarasi functioneaza diferit unul fata de celalalt.

Construim mai multe modele de seminee, cum ar fi: seminee rustice, seminee moderne sau seminee termocamin

Aceste categorii de seminee sunt urmatoarele: semineul cu focar inchis, semineul cu focar deschis, semineul termocamin si semineul pe peleti.

In momentul de fata nu m-as ocupa de semineul cu focar deschis si cu semineul pe peleti, deoarece nu sunt asa de populare si dupa experienta mea prezinta prea putin interes.

Asta nu inseamna ca nu voi intoarce la acest subiect intr-un video viitor.

Deci, cum funcționează șemineul?

In semineul cu focar inchis focul arde in vatra semineului, adica in focar, separat de fluctuatiile aerului din camera cu o sticla termorezistenta, prin care putem admira frumusetea focului.

Aceste focare inchise pot fi din fonta sau din otel captusit cu placi de samota sau vermiculit. Eficienta termica al acestor focare este intre 50-60 % si poate ajunge pana la 87 % la unele modele mai speciale, restul caldurii scapand prin horn.

Focar de semineu închis din fonta. Puteți alege dintr-o gamă foarte variată.

Focar de șemineu din oțel. Gamă variată în jud. Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Brașov, Harghita, Bistrița

Cu un focar eficient energetic putem elimina problemele tipice semineului cu focar ieftin ca: semineul se incalzeste foarte rapid si focul se stinge repede, iar case se raceste. Cu un focar eficient energetic putem prelungi semnificativ timpul de ardere a focului. Prin reglarea intensitatii flacarii, astfel incalzirea cu semineul devine confortabil.

Cum am zis si mai devreme, semineele cele mai des folosite sunt semineele cu aer cald. Adica cele obisnuite si șemineele termocamin, care functioneaza ca si centrala pe lemn.

Seminee simple cu aer cald

Acum as vrea sa vorbesc putin despre semineele obisnuite, iar in articolul urmator o sa va prezint semineele termocamin. La șemineele obisnuite sau altfel spus la semineele cu convectie, disiparea caldurii se face in doua feluri. Și anume: prin radiare si prin incalzirea si circularea aerului.

Cum functioneaza semineul?

Dupa ce focul este aprins, c-am 30-40 % din caldura produsa de semineu este radiata prin geamul termorezistent al semineului, dar in unele cazuri si prin peretii sau hota semineului. Restul de 60-70 % al caldurii este valorificat prin incalzirea si circularea aerului din incapere.

Semineele sunt construite in asa fel incat in partea de jos al constructiei este lasat o deschidere. Iar in partea de sus, pe hota este pus grila de aer.

Cum aerul din incapere este intotdeauna mai rece la nivelul podelei, ea este atras in interiorul semineului, trecind pe langa focar se incalzeste. Iar dupa legile fizicii, cum bine stim, aerul cald intotdeauna se urca. Și in cazul nostru iese prin grila de aer in incapere formind o circulatie constanta a aerului.

Prin aceasta circulatie, aerul ajunge si in locurile mai indepartate al incaperii, unde se raceste si ajunge iarasi la nivelul podelei, unde circulatia incepe din nou.

Acest flux este generat de diferenta temperaturii aerului, ea avand 15-20 de grade celsius la nivelul podelei. Iar la iesirea din hota semineului ea avand temperatura de 80-140 de grade celsius, in functie de intensitatea focului din semineu. Acest lucru creează un flux gravitațional, care încălzește aerul din incapere.

Daca informatiile prezentate au fost de folos, nu uitati sa va abonati la canalul Youtube, deoarece o sa revin cu mai multe informatii folositoare. Sunt Emil Gocsi si va doresc o zi superba.