Ce trebuie sa stiti inainte de a construi semineul?

Casa dumneavoastra este aproape gata si ati observat ca lipseste ceva din ea? Lipseste elementul central al livingului, adica semineul ?

Sau poate ca sunteti in faza de proiectare si in proiect vedeti ca este loc si pentru semineu, dar habar n-aveti  de unde sa incepeti si aveti multe intrebari? Daca este asa, ati ajuns la locul potrivit.

semineu_rustic_bals_01Ma numesc Emil Göcsi si sunt constructor de cand ma stiu. Construiesc seminee si gratare de circa 7 ani si imi da o satisfacti enorma.

Ca si meserias, nu este o bucurie mai mare sa vezi fata unui om, care isi vede visul implinit, semineul la care a visat si de care poate sa fie mindru.

 

In acesti ani m-am intalnit cu multi oameni, cu multe situatii si cu multe intrebari, intrebari care de cele mai multe ori erau acelasi. Oamenii vor raspunsuri pentru ca vor sa fie siguri ca vor primi ceea ce doresc.

semineu_eminescu_cu_om_bucuros_poza_culcata

 

 

Ei vor sa stie, daca semineul dorit va fi la locul potrivit, va fi stilul potrivit sau daca o sa functioneze asa cum trebuie si asa mai departe.

 

Daca si dumneavoastra aveti intrebari inainte sa incepeti proiectarea semineului, sunteti la locul potrivit, deoarece aici veti primi raspunsuri. Raspunsuri care au in spatele lor experienta de 7 ani.

Intotdeauna constructia unui semineu incepe cu ideea, iar ideea este urmata de un proiect

BlueprintCand zic proiect, nu ma gandesc neaparat la un proiect desenat de architect, ci de proiectul, pe care l-ati imaginat-o deja si care incepe sa prinda contur.

Îi dau o importantă enorma acestui lucru, deoarece m-am intalnit multi oameni, care vroiau un semineu, dar care nu aveau nici o idee despre ce vor si cum o vor.

Acestea sunt cele mai dificile cazuri nu numai din punctul de vedere al constructorului, ci si din punctul de vedere al clientului, deoarece aceasta, daca nu este sigur pe sine, nu va fi satisfacut niciodata cu rezultatul final.

Prima intrebare la care trebuie sa primiti raspuns chiar inainte sa faceti proiectul propriuzis este urmatorul:

Cum functioneaza semineul?

 

Aici m-as opri putin si as pune o paranteza, deoarece pentru multi oameni nu e clar ca semineul nu are legatura cu soba de teracota, in afara de faptul ca ambele sunt folosite pentru a incalzi. Din acest fapt rezulta ca nici nu functioneaza la fel.

kandallo_0not_equal_to_u2260_icon_256x256cserepkalyha

Dupa cum bine stim, teracota functioneaza dupa principiul de radiatie.Adica dupa ce sa incalzit, acumuleaza si radiaza caldura, in timp ce semineul functioneaza prin principiul de convectie, adica prin incalzirea si circularea aerului din incapere.

Ca sa intelegem cum functioneaza semineul, trebuie sa stim, ca exista patru categorii de seminee, care iarasi functioneaza diferit unul fata de celalalt.

Construim mai multe modele de seminee, cum ar fi: seminee rustice, seminee moderne sau seminee termocamin

Aceste categorii de seminee sunt urmatoarele: semineul cu focar inchis, semineul cu focar deschis, semineul termocamin si semineul pe peleti.

In momentul de fata nu m-as ocupa de semineul cu focar deschis si cu semineul pe peleti, deoarece nu sunt asa de populare si dupa experienta mea prezinta prea putin interes.

Asta nu inseamna ca nu voi intoarce la acest subiect intr-un video viitor.

Deci cum functioneaza semineul?

 

In semineul cu focar inchis focul arde in vatra semineului, adica in focar, separat de fluctuatiile aerului din camera cu o sticla termorezistenta, prin care putem admira frumusetea focului.

Aceste focare inchise pot fi din fonta sau din otel captusit cu placi de samota sau vermiculit. Eficienta termica al acestor focare este intre 50-60 % si poate ajunge pana la 87 % la unele modele mai speciale, restul caldurii scapand prin horn.

Focar de semineu închis din fonta. Puteți alege dintr-o gamă foarte variată.Focar de șemineu din oțel. Gamă variată în jud. Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Brașov, Harghita, Bistrița

Cu un focar eficient energetic putem elimina problemele tipice semineului cu focar ieftin ca: semineul se incalzeste foarte rapid si focul se stinge repede, iar case se raceste. Cu un focar eficient energetic putem prelungi semnificativ timpul de ardere a focului, prin reglarea intensitatii flacarii, astfel incalzirea cu semineul devine confortabil.

Cum am zis si mai devreme, semineele cele mai des folosite sunt semineele cu aer cald, adica cele obisnuite si semineele termocamin, care functioneaza ca si centrala pe lemn.

Acum as vrea sa vorbesc putin despre semineele obisnuite, iar in articolul urmator o sa va prezint semineele termocamin. La semineele obisnuite sau altfel spus la semineele cu convectie disiparea caldurii se face in doua feluri, si anume: prin radiare si prin incalzirea si circularea aerului.

Cum functioneaza semineul?Dupa ce focul este aprins, c-am 30-40 % din caldura produsa de semineu este radiata prin geamul termorezistent al semineului, dar in unele cazuri si prin peretii sau hota semineului. Restul de 60-70 % al caldurii este valorificat prin incalzirea si circularea aerului din incapere.

Semineele sunt construite in asa fel incat in partea de jos al constructiei este lasat o deschidere, iar in partea de sus, pe hota este pus grila de aer.

Cum aerul din incapere este intotdeauna mai rece la nivelul podelei, ea este atras in interiorul semineului, trecind pe langa focar se incalzeste, iar dupa legile fizicii, cum bine stim, aerul cald intotdeauna se urca si in cazul nostru iese prin grila de aer in incapere formind o circulatie constanta a aerului.

Prin aceasta circulatie, aerul ajunge si in locurile mai indepartate al incaperii, unde se raceste si ajunge iarasi la nivelul podelei, unde circulatia incepe din nou.

Acest flux este generat de diferenta temperaturii aerului, ea avand 15-20 de grade celsius la nivelul podelei, iar la iesirea din hota semineului ea avand temperatura de 80-140 de grade celsius, in functie de intensitatea focului din semineu. Acest lucru creează un flux gravitațional, care încălzește aerul din incapere.

Daca informatiile prezentate au fost de folos, nu uitati sa va abonati la canalul Youtube, deoarece o sa revin cu mai multe informatii folositoare. Sunt Emil Gocsi si va doresc o zi superba.

tot_ce_trebuie_sa_stiti_despre_seminee_transparent_mic_300

Inscrie-te si descarca Instantaneu Ghidul nostru Gratuit!

Inscrie-te cu adresa de email si descarca ghidul gratuit "Tot ce trebuie sa stiti despre seminee"

Verifica email-ul pentru confirmare!

top
UA-62543033-1